Çocuklarda İşitme Bozuklukları

Çocuklarda işitme bozuklukları birçok sebepten dolayı karşımıza çıkmaktadır. Dış kulak ya da orta kulaktan kaynaklanan işitme bozukluğu meydana geldiğinde ilaç ya da cerrahi yöntemleri ile tedavi edilmesi gerekmektedir. İç kulakta kalıcı bir işitme bozukluğu söz konusu olabilmektedir. Bu durumlarda işitme cihazı uygulanabilmektedir.

Çok ileri bir işitme bozukluğu ile karşı karşıya kaldığınızda ameliyat olunması gerekmektedir. Koklearimplant ya da biyonik kulak cihazlarının kullanımı da bu ameliyat sayesinde kullanılması mümkündür. Koklearimplant işitme cihazı olarak karşımıza çıkmaktadır. Direk olarak işitme sinirini uyarmasına yardımcı olmaktadır. Böylelikle çocuğunuzun kaliteli ve yüksek ses duymasına yardımcı olabilmektedir.

Koklearimplant sayesinde normal konuşma dil gelişimine de katkı da bulunmaktadır. Yeni doğmuş bir çocuk işitme taramasından geçtiğinde herhangi riskli bir faktör ile karşı karşıya kalmadıysa sürekli olarak işitme testi yapılmasına gerek yoktur. Ancak çocuklarda işitme bozuklukları olabileceği gibi bazı belirtiler ortaya çıkmaktadır. Çocuklar 3 yaşına kadar işitme ve konuşma gelişimi açısından önemli dönemlerden geçmektedir. Bu yüzden aileler tarafında yakında takip edilmeli ve bir gecikme ya da herhangi bir problemler karşılandığında gecikmeden doktora götürmenizde fayda bulunmaktadır. Böyle bir risk konusu olduğunda odyolojik kontroller yapılarak çocuk kontrol altına alınacaktır.

Çocuklar İşitme Bozukluk Nedenleri

Bazı çocuklarda işitme bozukluğu genetik olarak doğuştan meydana gelebilmektedir. Bu durum iç kulağın gelişmeme, salyangoz bölümünün az gelişmesi ya da hiç gelişememesi ve santral sinir merkezine bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Dış kulak ve orta kulak problemi ile karşı karşıya kaldığınızda unutulmaması gerekiyor ki tedavi edilebilir işitme bozukluğu arasında bulunarak ön plana çıkmaktadır. Ancak maalesef ki iç kulak ve santral işitme merkezinde meydana gelen işitme bozukluğunda genellikle geri dönüş bulunamamaktadır.

Çocuklarda İşitme bozukluğuna Neden Olan Faktörler

  1. Genetik faktörler işitme bozukluğuna neden olabilmektedir.
  2. Prematüre doğumlarda da genellikle görülebilmektedir.
  3. Kan uyuşmazlığına bağlı olarak gelişen sarılık durumunda işitme bozukluğu meydana gelebilmektedir.
  4. Ateşli hastalık sonucunda da meydana gelebilmektedir.
  5. Menenjit,
  6. Kafadan alınan travma sonucunda,
  7. Annenin gebelik döneminde ateşli hastalık geçirmesi durumunda da işitme bozukluğuna sebep olabilmektedir.

Çocuklarda İşitme Bozukluğunun Belirtileri

  1. Söylenilenlere tepki vermemesi
  2. Gelen sesin nereden geldiğini algılamaması durumu,
  3. Yaşıtlarına oranla konuşamama durumu ya da geç konuşması
  4. Kelimeleri söylerken duraksaması

Gibi birçok belirtileri bulunmaktadır. Bu belirtilerin olması durumunda vakit kaybetmeden doktora götürmeniz gerekmektedir. Çocuklarda işitme bozuklukları genellikle ilk belirti olarak etrafında bulunan seslere tepki vermemesidir. Çocuklarda 1 yaşına geldikleri zaman bazı komutların algılaması gerektiğini biliyoruz. Bu durumun aksi durumları karşısında kaldığınız da mutlaka doktora götürmeli ve işitme testi yapılması gerekmektedir.

Çocuklarda İşitme Bozuklukları Tedavi Yöntemleri

Çocuklarda işitme bozukluğu görülmesi duş kulakta kir birikmesi ya da orta kulakta sıvı birikmesi gibi sebeplere bağlı olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bu gibi durumlarda gelişin işitme bozukluğunun önlenmesi için doktorun önerdiği ilaçların kullanılması gerekmektedir. İç kulakta kalıcı bir işitme bozukluğu meydana geldiyse mutlaka kısa zaman içerisinde işitme cihaz kullanımının gerçekleşmesi gerekmektedir.

Bebeklerde genellikle üçüncü aydan sonra işitme bozukluğu tanısı belli olmaktadır. Aynı zamanda altıncı aydan önce bebeğe cihaz takılıp bebeğin zihinsel gelişimini sağlaması açısından büyük önem taşımaktadır. Çok ileri bir derecede işitme bozukluğu meydana gelmesi durumunda bebek 1 yaşına gelmesiyle birlikte koklearimplant ya da biyonik kulak açısından değerlendirmelerin yapılması büyük önem taşımaktadır.