Alerjik Rinit

Vücudun bağışıklık sisteminin yabancı bir maddeye yanıt vermesiyle birlikte alerji semptomları başlamaktadır. Alerjen giriş yerine antikor gitmesiyle birlikte başlamaktadır. Alerjen ve antikor kana çeşitli kimyasal maddelerin oluşumuna sebep olmaktadır. Kimyasal maddelerde alerjik hastalıklara yol açmaktadır. Alerjik rinit, hayati bir tehlikesi olmayan ve doktora gitmeden geçici ilaçlar kullanarak ciddi problemler açabilmektedir.

Alerjik Rinit Belirtileri

Hapşırma, gözlerde ve burunda kaşıntı, burun tıkanıklığı, burun akıntısı ve baş ağrısı olarak belirtileri bulunmaktadır. Bazı hastalarda ise işitme problemleri, boğaz ağrısı, ses kısıklığı ve öksürük gibi belirtilerde olabilmektedir. Alerji problemiyle karşılaşan hastalar kimi zaman bir yıl boyunca bu sorunla karşılaşabilirken kimi zamanda sadece belli mevsimlerde kendisini göstermektedir. Alerjik rinit genellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında ortaya çıkmaktadır. Çim, ağaç ve yabani ot polenleri alerjinin ortaya çıkmasına etken olmaktadır. Yıl boyu alerjik rinit problemiyle karşılaşan hastalar ev tozu, küf mantarları ve hayvan tüyleri gibi sebeplerden dolayı alerjileri devam etmektedir. Aynı zamanda bazı durumlarda hava kirliliği de alerji yakınmalarına sebep olmaktadır.

Alerjik rinit ciddi bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Hastaların bir çoğunda alerjik rinit 4 aydan fazla olarak karşılarına çıkmaktadır. Bu durumda hayat kalitelerini düşürmektedir. Alerjik rinit hastalığıyla birlikte astım, sinüzit, çocuklarda burun tıkanıklığı sebebiyle ağız ve diş yapısında bozukluk, orta kulak hastalığı, besin alerjileri gibi birçok rahatsızlığı da beraberinde getirmektedir.

Alerjik Rinit Nasıl Teşhis Edilir?

Alerjik rinit hastalığını teşhis etmek için hastalara bazı sorular sorulmaktadır. Hastanın yaşı, hangi ortamlarda şikayetinin arttığı, hangi ilaçların kullanıldığı, ailede alerjisi olan başka biri olup olmadığı gibi sorular sorulmaktadır. Alerji genetik olarak da karşımıza çıkmaktadır. Genellikle çocuklar da ve gençler de görülmektedir. Hasta sorgulaması ve belirtileri alerjiyi çağrıştırıyor ise alerji testi uygulanmaktadır. Deri testleri ya da kan alınarak alerjenlerin incelenmesi yapılmaktadır. Alerji tedavisine cevap vermeyen hastalar için burun muayenesi yapılmaktadır. Çocuklarda geniz eti, erişkinler de ise kıkırdak eğriliği, burun polipleri, sinüzit gibi hastalıkların olup olmadığı kontrol edilmektedir.

Alerjik Rinit Tedavisi ve Korunma Yolları

Alerjik rinit birçok tedavi yönteminin uygulanması belirtileri kontrol altına almak için yapılmaktadır. Öncelikle yapılması gerekenler arasında alerjiye sebep olan etkenlerden uzak durmanız gerekmektedir. Bunun için yapmanız gerekenler;

  1. Klimadaki filtreleri her ay değiştirmek
  2. Polen mevsiminde kapı ve pencereleri kapalı tutmak
  3. Evinizde çiçek bitkilerini beslememeniz gerekmektedir.
  4. Kuştüyü yastık, yün yastık, yorgan, yatak yerine sentetik olmalarına dikkat etmeniz gerekmektedir.
  5. Sigara içilmemesi ve yanınızda içilmemesine dikkat etmeniz gerekmektedir.

Alerjik Rinit İlaç Tedavisi

İlaç tedavisi en çok uygulamalar arasında bulunmaktadır. Ancak ilaçlar kullanıldığı sürecinde şikâyetlerin azalıp azalmadığı takip altına alınması gerekmektedir. İlaç tedavisinin bırakıldığı zaman alerjiler kısa süre içerisinde devam etmektedir. Alerjik rinit hastaları alerji mevsiminin başlamadan en az 2 hafta öncesine ilaç kullanmasına başlaması gerekmektedir. İlaçlar yan etki gösterdiği durumlarda doktorunuzu bildirmeniz gerekmektedir.

Alerjik Rinit Aşı Tedavisi

Alerjik rinit teşhisi konulduğu durumlarda aşı tedavisi de uygulanmaktadır. Bu tedavi yöntemi alerjiye yol açan maddelerin dozlarını uygulayarak alerjiye karşı bağışıklığının sağlanması amaçlanmaktadır. Öncelikle haftada bir sonrasında ise idame doza ulaşılmasından sonra ayda bir olarak yapılmaktadır. Aşı tedavisi uzun sürü etkili olması hatta sonra erdikten sonra bile etkisini gösteren bir tedavi yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır.