Sinüzit Ameliyatı

Sinüzit, yüz kemiğinin içerisindeki boşlukların iltihaplı doku ile dolması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Burun tıkanıklığı, geniz akıntısı, baş ağrısı ve koku almakta zorluk çekmek gibi belirtiler ile karşımıza çıkmaktadır.  İnsanlarda beş çeşit sinüs görülmektedir.

  1. Yanak sinüsleri
  2. Alın sinüsleri
  3. Göz arasında ki sinüsler
  4. Geniş bölgesinde bulunan sinüs

Sinüzite Neden Olan Faktörler

  1. Sinüslerin buruna boşalma kanallarının tıkanması sinüzite neden olmaktadır.
  2. Mukusu ostiumlara taşıyan sitemin bozulması,
  3. Mukus içeriğinin ve kıvamının değişmesi sinüzite neden olmaktadır.

Bu faktörlerin oluşmasıyla birlikte sinüslerde biriken mukus içindeki bakterilerin çoğalmasıyla sinüzite neden olacaktır.

Sinüzit Belirtileri

Sinüzitin belirtilere kişiden kişiye değişmektedir. Genel olarak insanların başı ya da yüzü ağrıdığında sinüzit olduğunu düşünmektedir. Ancak ağrı ile kendisini %5 oranında hissettirmektedir. Sinüzitte ön plana çıkan şikayetler arasında burun tıkanıklığı, seste bozulma, yüzde dolgunluk hissi ve burun akıntısı olarak karşımıza çıkmaktadır.

  1. İnatçı öksürükler
  2. Sarı ve yeşil renkli koyu kıvamlı burun akıntısı,
  3. Göz çevresinde uygulanan basınç
  4. Nefeste meydana gelen kötü koku,
  5. Koku alma bozukluğu ve mide bulantısı
  6. 10-14 günden fazla süren nezle ya da grip
  7. Burun tıkanıklığıyla birlikte horlama
  8. Geniz akıntısı ve boğazda yanma hissi
  9. Uzun süre geçmeyen baş ağrıları

Sinüzit Nedenleri

Sinüzit karşımıza birçok nedenden dolayı çıkmaktadır. Genel olarak karşımıza şu şekilde çıkmaktadır;

  1. Viral üst solonum yolu enfeksiyonu en sık sinüzit nedenleri arasında bulunmaktadır.
  2. Alerjiye bağlı olarak sinüs ostiumlarını tıkayan mukoza ödemi,
  3. Burun içi eğrilik
  4. Polip
  5. Burun eti büyümeleri gibi sinüs boşalma kanallarının tıkanması,
  6. Geniz eti büyümesi genellikle çocuklarda görülmektedir.
  7. Basınç değişiklik ostiumlarının kapanmasına yol açmaktadır.

Sinüzit sadece fiziksel olarak psikolojik olarak da insanları olumsuz etkilemektedir. Burun tıkanıklığı, alın bölgesinde ağrı hissetme, halsizlik ya da yorgunluk, gece ağızı açarak uyuma, horlama gibi sorunların dışında mide, bağırsak ve akciğer problemlerine de sebep olmaktadır. Bundan dolayı sinüzite neden olan etkenler ve sinüzit tedavisine başlamanız gerekmektedir.

Sinüzit Tedavisi

Sinüzit rahatsızlığının doğru bir şekilde tedavi edilmesi gerekmektedir. Aksitakdirde kronik gastrit, reflü, göz çevresinde oluşabilecek enfeksiyonlar, menenjit, beyin apsesi gibi birçok ciddi hastalıklara neden olunabilmektedir. Sinüzit karşımıza ‘’akut’’, ‘’subakut’’ ve ‘’kronik’’ sinüzit olarak çıkmaktadır. Akut sinüzitler karşımıza 4 hafta gibi bir süreyle çıkmaktadır. İlaç tedavisiyle ya da kendiliğinden geçmektedir. Subakut sinüzit geçiş evresi olarak bilinmektedir. Yani akut sinüzit iyileşmemiş ve kronik sinüzit ise tam olarak oluşmadığı evrelerdir. Kronik sinüzit yaklaşık 3 aydan uzun sürmektedir. Antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır.

Geçmediği durumlarda ise sinüzit ameliyatı olunması gerekmektedir. Ayrıca kronik sinüzit hastaları için ‘’ Endoskopik Sinüs Cerrahisi’’ ya da ‘’Balon Sinoplasti cerrahi’’ yöntemleri de uygulanabilmektedir. Endoskopik sinüs cerrahisi sinüsün doğal kanallarını tıkayan polip ya da anatomik bozukluğunu düzeltmek amacıyla kanalları açmaktadır. Ancak bu yöntem ile daha geç bir iyileşme söz konusu olmaktadır. Ancak balon sinoplasti daha güncel bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Yüz, alın ve geniz bölgesinde bulunan sinüsler için uygulanmaktadır. Bu tedavi ile hasta aynı gün taburcu olarak ertesi gün normal yaşantısına dönebilmektedir. Aynı zamanda hastanın anatomik yapısıyla ilgili bir bozulma olmamaktadır.