Vertigo, bulantı, kusma ve denge kaybı gibi birçok sebep ile karşımıza çıkmaktadır. Genellikle baş dönmesi olarak bilinmektedir. Ama her baş dönmesini de vertigo olarak tanımlayamayız. Atakların belli belirsiz olabildiği gibi günlük hayatınızdaki işlerinize de engel olabilmektedir.

Vertigo tanısının konulmasıyla birlikte ilk yapılması gereken hastanın duyduğu hisleri tarif etmesi gerekmektedir. Daha sonra altında yatan sebepleri bulmaya yönelik araştırma yapılır ve merkezi sinir sistemi ve iç kulakla ilgili testlerin yapılması gerekmektedir.

Vertigo

Vertigo, bulantı, kusma ve denge kaybı gibi birçok sebep ile karşımıza çıkmaktadır. Genellikle baş dönmesi olarak bilinmektedir. Ama her baş dönmesini de vertigo olarak tanımlayamayız. Atakların belli belirsiz olabildiği gibi günlük hayatınızdaki işlerinize de engel olabilmektedir.

Vertigo tanısının konulmasıyla birlikte ilk yapılması gereken hastanın duyduğu hisleri tarif etmesi gerekmektedir. Daha sonra altında yatan sebepleri bulmaya yönelik araştırma yapılır ve merkezi sinir sistemi ve iç kulakla ilgili testlerin yapılması gerekmektedir. Beyine kan akışı yetersizliğinden şüphelenilmesi durumunda ultrason, BT anjiyografi, manyetik rezonans anjiyografi ya da kateter anjiyografi yöntemlerinin uygulanması doğru olacaktır. Tabii ki de tanıya bağlı olarak plan yapılması gerekir.

Vertigo Nedenleri

Merkezi sinir sistemi ve iç kulak hastalıklarından doğan hastalıklardır. Birçok vertigo çeşidi bulunmaktadır. 15 saniye ya da 1-2 dakika kadar şiddetli baş dönmesi ortaya çıkmaktadır. Genellikle yaşlılarda görülmektedir. Baş bölgesine kan akışının azalmasıyla ve solonum yolu hastalıkları bu duruma yol açabilmektedir. Bu gibi durumlar BPPV vertigo çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır. BPPV genellikle iyi huylu olduğundan dolayı tedavi gerektirmeye bilir.

Vertigolabirenti ve vestibülernörit adını alarak iç kulağın iltihaplanması sonucu oluşabilmektedir. Virüsler sayesinde ortaya çıkmaktadır. Grip, kızamık, kızamıkçık, herpes, kabakulak, çocuk felci gibi virüslerdir. Baş dönmesinin yanı sıra duyma kaybı da gözükebilir.

Vertigonun diğer bir çeşidi ise Meniere hastalığıdır. Meniere hastalığında kulak çınlaması ve işitme kaybı da gözükebilir. Ataklar ve yatışma dönemi bu hastalıkta görülebilmektedir. Hastalığın tam sebebi bilinmemektedir. Ancak kafa travmaları, virüsler ve kalıtım gibi nedenler etki edebilir.

Vertigo Belirtileri

Vertigo da kişinin başının dönmesiyle alakalı olarak kendisinin ve etrafındakilerin döndüğüne dair bir his oluşmaktadır. Bulantı, kusma, anormal göz hareketleri ya da terlemede söz konusu olabilmektedir. Aynı zamanda işitme kaybı ve kulak çınlaması da görülme ihtimali yüksektir. Yürümede zorluk, bilinç değişikliği de bulunabilmektedir. Vertigonun sebep olduğu rahatsızlıklar kişiden kişiye değişse de hemen hemen herkeste aşağıdaki sonuçlar görülebilir.

  1. Çift görme
  2. Konuşmak da zorlanma
  3. Baş ağrısı
  4. Kol ve bacakta güçsüzlük
  5. Denge kaybı
  6. Bilinç kaybı gibi durumlarla karşılaşmanız durumunda doktora başvurmalısınız.

Vertigo Tedavi Nasıl Yapılır?

Tedavi altta yatan sebebe göre uygulanmaktadır. Eğer kulak enfeksiyonu varsa antibiyotik ilaç tedavisine başvurulmaktadır. İyileşmeyen enfeksiyon için tekrardan cerrahi tedavi görmeniz gerekebilir. 

Menier hastalığında ise hastalara tuzsuz diyet ve idrar söktürücü ilaçlar ile tedaviye başvurulmalıdır. Benignparoksizmalpozisyonelvertigo (BPPV) hastalığı da birkaç hafta ya da otuz gün içerisinde kendiliğinden geçebilmektedir. Düzelmeyen hastalar için ise iç kulağa yönelik cerrahi yöntemi uygulanmaktadır. BPPV hastalarının ani baş dönmesi olacak etkenlerden kaçınması ve bol bol istirahat etmesi gerekmektedir. Aynı zamanda yüksek yerlerde çalışmamalı ve tehlikeli cihaz kullanmamaları gerekmektedir. Fizik tedavi yöntemi de uygulanabilmekle birlikte kafein, tütün ve alkol kullanımı da olmaması gerekmektedir.