Tinnitus (Kulak Çınlaması)

Kulak Çınlaması bireylerin bir ya da her iki kulağının da kafatasından meydana gelen sürekli duyduğu cırcır böceği sesi, kuş sesi, ıslık sesi gibi bazen dışarıdan da işitilen bir ses duyulmasıdır. Her yaşta insanda görüleceği gibi daha çok erişkin insanlarda meydana gelebilmektedir.

Yüksek gürültüye maruz kalan çocuklarında erken yaşta çınlama ortaya çıkabilme olasılığı bulunmaktadır. Bu yüzden ailelerin bu konu hakkında daha bilinçli olması gerekmektedir. Çocuklar çok yüksek gürültüye maruz kalmamalı, maruz kalabileceği durumlarda ise hoparlörden mümkün olduğunca uzak tutulması gereklidir.

Tinnitus işitme sistemindeki bir bozukluğun simgesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Kulak çınlamaları Objektif ve sübjektif çınlamalar olarak gündeme gelebilmektedir.

Objektif çınlama başkaları tarafında duyulabilen çınlamalardır. Bu grupta yer alan çınlama sebeplerinin tespit edilmesi gerekmektedir. Tedavisinin mümkün olduğunu söyleyebiliriz. Sübjektif çınlamalar ise çoğunlukla yaş itibari ile işitme kaybı, sürekli yüksek sese maruz kalınma, ani ses travması gibi birçok sebepten dolayı ortaya çıkabilmektedir.

Kulak Çınlamasının Nedenleri

Kulak çınlaması birçok sebepten dolayı karışımıza çıkabilmektedir. En önemli sebepler arasında stres bulunmaktadır. Unutulmamalıdır ki çınlama strese, stres de çınlamaya sebep olarak büyük problemler ortaya çıkarabilmektedir. Bir  kısmı enfeksiyon, kulak zar delinmesi, orta kulakta sıvı birikmesi, kemiklerin eklem yerlerinin sertleşmesi, hipertansityon,alerji, tümör, şeker hastalığı baş ve boyun bölgesine darbe gibi birçok etken kulak çınlamasına neden olabilmektedir.

Kulağın koruyucu salgı görevini üstlenen serümenin kulak yolunu tıkaması kulak çınlamasına sebep olabilmektedir. Serümen salgısı dış kulak yolunda üretilerek miktarı bazı kişilere fazla gelebilmektedir. Aynı zamanda dışkulak yolunun derinlerine itilmiş olan bir pamuk parçası dahi tinnitus problemini doğurmaktadır. Aynı zamanda kulak temizliği için kulak içerisine sokulan saç tokası, ucu pamuklu çubuk gibi araçlarla kulak temizliği yapmanız durumunda zara yakın kısımlarında serümen birikmesine ve tıkanmaya sebebiyet vermektedir.

Aynı zamanda kullanmış olduğunuz bazı ilaçlar da sizin kulak çınlaması yaşamanıza sebep olabilmektedir. Örneğin aspirin ve benzeri ağrı kesiciler, çeşitli antibiyotikler ve depresyon ilaçları gibi birçok ilacın sağlığınıza zarar verme ihtimali bulunmaktadır.

Kulak Çınlamasından Korunmanın Yolları

  1. Yüksek sesli müziğe maruz kalmamanız gereklidir.
  2. Kan basıncınızı kontrol etmeniz gerekmektedir.
  3. Tuzu azaltmanız gerekir.
  4. Kendinize zaman ayırmalı ve dinlenmelisiniz.
  5. Kulak çınlaması sesini yok saymaya çalışın stres yapmayın.