Nazal Polip Nedir?
İnsan vücudunda bulunan Akciğer, mide, ağız, burun, dış kulak gibi insan vücudunda bulunan organların ve dokuların bazılarının içi hava ile dolu olmaktadır. Nazal polip, burun ve sinüs mukozasından kaynaklanmasıyla birlikte soluk pembe renkli, gözyaşı şeklinde burun ve sinüs boşluklarını dolduran kötü huylu olmayan oluşumlar olarak karşımıza çıkmaktadır. İnsan vücudun da boşlukları döşeyen ve hücrelerle çevrili ince yüzeysel dokular bulunmaktadır. Bu doku tabakaları zaman içerisinde dışarı doğru sarkmasıyla normal yapılarının dışında büyüyen et yapılarına polip adı verilmektedir. Poliplerin içi boş olan organlar gelişebilmektedir.
Kulak ses teli, mide, bağırsak polipi gibi isimler alarak ön plana çıkmaktadır. Burun içi ve ağızların burun içerine açılması ve burun etrafındaki sinüslerin iç yüzeylerinin döşenmesiyle dokularda oluşan hasarlardan polipler meydana gelmektedir. Nazal polip, yumuşak, soluk pembe renkli ve burun içerisine sarkan, yer çekimi ile yer değiştirilebilen yapılara verilen addır.
Nazal Polip Nasıl Oluşur?
Poliplerin oluşması tam olarak hangi mekanizmalara bağlı olduğu bilinmemektedir. Bilim insanları tarafından araştırılmaya devam etmektedir. Burun ve sinüslerin yüzeysel dokularında ki çeşitli sebeplere bağlı olmasıyla birlikte oluşan hasar ve bunun sürekli hal alması olası durumlar arasında bulunmaktadır. Hasara bağlı olan en önemli etkenler arasında iltihap ve alerji bulunmaktadır.
Zararlı maddelerin temas etmesi durumun da ya da solunması ailesel kalıtımsal sebepler de polip oluşmasına sebep olmaktadır. Polip oluşumuna sebep olan bu etkenler tek başına da gözükebilirken hepsi bir arada da meydana gelmektedir. Sinüslerin içini döşeyen yüzeysel dokuların şişmesiyle ve sinüslerin ağızdan çıkıp burun içerisine doğru büyümesiyle oluşmaktadır.
Nazal Polip Sonucunda Ne Ortaya Çıkar?
Nazal Polip, burun içerisinden geçen hava akımının mekanik olarak engellenmesi ve burun tıkanıklığına sebep olmaktadır. Kıvamı ve rengi değişkenlik göstermesiyle burun akıntısına da sebep olabilmektedirler. Bu akıntı genellikle genizde aşağıya doğru olmaktadır. Astım hastalığına sebep olmakla birlikte astım krizlerini de etkileyebilmektedir. Sinüslerin dolu olması durumunda ya da iltihap durumlarında baş ağrısına da sebep olabilmektedir.
Sonuç olarak ağızdan çıkmış olan solonum etkisine bağlı olan horlama ya da uyku apnesi, Boğaz iltihaplanması, nezle ya da gribin uzun sürmesi gibi sebeplere de neden olmaktadır.
Nazal Polipten Kurtulmak İçin Ne Yapılmalı
Nazal polipler meydana çıktıktan sonra kendiliğinden kaybolması gibi durum bulunmamaktadır. Tedavi edilmesi gereken durumlardan birisidir. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzmanına başvurarak tedavi olmalısınız. Doktor sizi endoskopiye sokarak muayene etmektedir. Gerekli durumlara göre bir takım test yapılmaktadır. Ayrıca film ya da bilgisayarlı tomografi gibi muayeneler de yapılabilmektedir. Ameliyat kararı alınması durumunda burun içi ve sinüslerin tomografisi mutlaka incelenmesi gerekmektedir. Nazal poliplerin ilk başlangıcında ya da çok küçük boyutlardayken ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Ancak büyük olması ve ilerlemiş olması durumlarında operasyon uygulanması gerekmektedir.
Nazal Polip Ameliyatı
Burun polipi ameliyatı son yıllarda teknolojinin gelişmesiyle birlikte önemli değişiklikler ile karşımıza çıkmaktadır. Bilgisayarlı tomografinin vermiş olduğu görüntüler üzerinden plan yapılarak ağız içerisinden ya da bazı özel durumlara istinaden yüzün dışarısına yapılan cerrahi işlemler sayesinde günümüzde endoskopik olarak yapılmaktadır. Endoskopik yöntem karşımıza ışık kaynağı, kamera ya da monitör kullanılmasıyla burun içine girilir ve burun içi ile sinüslerdeki poliplerin hasarlı kısımları temizlenerek çıkmaktadır. Poliplerin temizlenmesiyle burun içerisinde açılan yerler kontrol edilerek sinüslerin normale dönmesi sağlanmaktadır.
Bölgesel uyuşturma ya da anestezi şeklinde yapılmaktadır. Endoskopik Sinüs Cerrahisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Çok ince aletler sayesinde göz ve beyin gibi yakın organlarda oluşabilecek istenmeyen sonuçlar engellenmektedir. Bu yöntem yeni olarak karşımıza çıkmaktadır. Hem doğal mevcut yapıların bozulmamasını sağlayacak ve en ufak poliplerin temizlenmesini sağlayarak hastalığın tekrarlanma oranını azaltacaktır.
Nazal Polip Ameliyatının Zararları
Endoskopik ameliyat esnasında en sık karşımıza çıkan kanamadır. Ancak gelişen yöntemler sayesinde kanayan doku ve damarlara müdahale edilmesi kolaylaştırılarak ameliyat esnasında kanamalar kontrol altına alınmaktadır. Böylelikle ameliyat sonrasında tampon dahi konulmamaya başlanmıştır. Burun ve sinüslerin çevresinde önemli organlar bulunduğundan dolayı nadiren de olsa vücutta istenmeyen hasarlar meydana gelebilmektedir. Mesela göz çukur içine girilmesi sonucunda büyük damarların yaralanması, beyin dokusunda oluşabilen has ve bunlar sonrasında oluşabilecek iltihap gibi olaylar meydana gelebilmektedir.
Ciddi tedaviler gerektiren hasarların oluşması dışında bazı hasarlar ise küçük müdahalelerle tedavi altına alınmaktadır. Bunların dışında ise anesteziye ait bazı olumsuz sonuçlarda ortaya çıkabilmektedir.
Ameliyat Sonrası
Endoskopik yöntemle yapılan polip ameliyatlarından sonrasında burun içinin uygun bir şekilde temizlenmesi ve pansumanlarının düzenli olarak yapılması gerekmektedir. Tampon kullanılmadığı durumlarda hastalar kısa süre içerisinde taburcu edilmektedir. Ameliyat sonrası birkaç gün içerisinde kontrole gitmenizde fayda olacaktır. Pansumanın ne kadar süre de yapılması ameliyat sırasında karşılaşan duruma göre ve doktorun tercihine göre değişiklik göstermektedir. Tıbbi tedaviyi düzenli olarak kullanmanız gerekmektedir.
Belirgin bir hastalığı hastalık olmadığı halde basit belirtiler ile ortaya çıkan burun polipi ve bu sebeple ameliyat olan hastaların başarı oranı yüzden doksanı bulmaktadır. Alerji, astım, kistikfibrozis ve aspirin alerjisi gibi hastalıkların ya da yaygın vakalarda başarı oranı düşmektedir. Bu kişiler için burun polipleri her şeye rağmen yeniden ortaya çıkma ihtimali yüksektir.