Uyku Apnesi

Solunumun uyku sırasında aniden durması sonucu oluşan hastalıklardır. Ciddi bir uyku bozukluğu olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak uyku halinde solunum durması her zaman uyku apnesi demek değildir. Solunumun durması en az 10 saniye kadar olması gerekmektedir. Uyku apnesinin üç türü bulunmaktadır. Belirtiler doğrultusunda uyku apnesinin türünü ortaya çıkaracaktır.

  1. Obstrüktif (Tıkayıcı) Uyku Apnesi

Üst solunum yollarının tamamen tıkanması halinde ortaya çıkan bir tiptir. En yaygın olarak bu tipi görmeniz mümkündür.

  • Santral Uyku Apnesi

Beyin solunumunu kontrol eden kaslara uygun sinyal gönderilmemesinde ortaya çıkan bir tiplerdir.

  • Mikst Uyku Apnesi

Mikstuyku apnesi hem obstrüktif hem de santral uyku apnesinin bir arada görülmesidir.

Uyku apnesi Belirtileri

Obstrüktif ve santral uyku apnesinin belirtileri benzerlik göstermektedir. Bu yüzden teşhisin konulmasında zorluk çekilebilmektedir.

  • Yüksek sesle horlama
  • Başkası tarafından fark edilen solunum durması
  • Aniden uykudan uyanmalar
  • Uyandığınızda Ağız kuruluğu
  • Boğaz ağrısı
  • Uykusuzluk
  • Baş ağrısı
  • Depresif ruh halleri
  • Sinirlilik

Uyku Apnesi Nedenleri

Obstrüktif Uyku Abnesi Nedenleri

  1. Aşırı kilo
  2. Cinsiyet: Erkek
  3. Kalın boyuna sahip olan erkeklerde risk daha fazladır.
  4. Dar hava yolları
  5. Uyku hapı ya da sakinleştirici gibi ilaçların kullanımı
  6. Alkol ve sigara
  7. Burnun tıkalı olması

Santral Uyku Apnesi nedenleri

  1. Beyin enfeksiyonu
  2. Beyin felci
  3. Beyin sapı
  4. Kalp hastalıkları
  5. Narkorik ağrı kesiciler

Uyku Apnesi Tanısı

Hastalığınızı öğrenmeniz için öncelik doktora gözükmeniz gerekmektedir. Doktor şikâyetleriniz hakkında sizi sorgulayacaktır. Aynı zamanda genel bir muayene yaparak kulak burun boğaz muayenesini tamamlayacaktır. Felksibl endoskopi yapılarak ucunda kamera mevcut olan bükülebilir bir kanal vasıtasıyla üst hava yolları incelenir. MR ve BT gibi radyolojik tetkikler ver hava yolları görüntülenir ve darlığın ne kadar olup olmadığına bakılmaktadır.

Gerekli durumlarda uyku merkezine yatırılarak ayrıntılı bir değerlendirme yapılmaktadır. Kesin tanı konulabilmesi için muhakkak polisomnografi uyku analiz testinin yapılması gerekmektedir. Bu teste girdiğinizde solunumunuzun durma süresi tespit edilecektir. Kalp ritmi, kan oksijen yüzdesi ve horlama sesinin şiddetini de öğrenebileceksiniz. Böylelikle tanınızın kesin olarak ortaya çıkacağını söyleyebiliriz.

Uyku Apnesi Tedavi Yöntemleri

Uyku apnesi tedavileri hastalığın seviyesine göre değişiklik göstermektedir. Öncelik durumunda fazla kilolardan kurtulmak gereklidir. Aynı zamanda alkol ve sigara kullanımlarını azaltmanız gerekmektedir.

Üst solunum yollarında bulunan ileri derecedeki darlıkların cerrahi tedavi uygulanarak yapılabilmektedir. Daha ileri seviyeler için pozitif hava basıncı vermek amacıyla CPAP cihazına girmeniz gerekmektedir. Bu cihaz ile uyku esnasında üst hava yollarını devamlı açık tutulması sağlanmaktadır. Silikon bir hava maskesi yardımıyla cihaz kullanımı gerçekleştirilmektedir. Ayrıca horlama tedavisini de uygulanmış olmaktadır.